Utilaje Constructii

Proceduri de urmat pentru inlocuirea unei componente hidraulice

Putem vorbi in acest caz de inlocuirea : pompei hidraulice, cilindrii hidraulici, distribuitor hidraulic central sau auxiliar , supape de comanda de pe circuitul hidraulic etc.

In toate cazurile in care se efectueaza operatiuni de genul asupra sistemului hydraulic , sugeram respectarea urmatoarelor etape / metodogii de lucru descrisa pentru fiecare componenta in parte .

  • Inlocuirea pompei hidraulice . In multe cazuri diagnosticarea gresita sau incorecta poate duce la inlocuirea acestei componente fara a fi cazul . Dar daca diagnosticarea s-a facut corect,  iar acest echipament trebuie inlocuit , trebuie urmati pasii de mai jos pentru a va asigura ca nu veti deteriora piesa noua montata .

– curatarea bazinului hidraulic de impuritati , mizerie

– curatarea / inlocuirea dupa ca a filtru de absorbtie hidraulic din bazin – numit si filtru strainer .

– inlocuirea filtrului / filtrelor de return , precum si a oricarui element filtrant de pe instalatia hidraulica , daca utilajul are prevazut mai multe filtre hidraulice . Acest pas este foarte important , pentru a avea siguranta ca impuritatile ramase pe circuit sa fie retinute de sistemul de filtrare nou.

– montarea pompei hidraulice conform specificatiilor fiecarui producator de utilaj / pompa hidraulica.

– inlocuirea uleiului hidraulic cu ulei nou , conform specificatiilor fiecarui producator de utilaj – este important ca uleiul sa fie pe specificatii de vascozitate si aditivare pentru a obtine performantele optime ale echipamentului hidraulice , dar in acelasi timp protejarea componentelor acestuia.

– amorsarea pompei hidraulice inainte de a porni utilajul. Este un pas esential , ca pompa sa fie amorsata – sa fie plina de ulei , iar pe circuitul de absorbtie de la bazinul hidraulic la pompa sa nu fie aer. Puteti face acest lucru anulam pentru moment electrovalva de carburant care este actionata de contactul de pornire , si “ dand la automat “, sa desfaceti usor circuitele de iesire din pompa . Faceti aceasta operatiune pe etape , dati la automat reprize de 5-10 secunde pana iasa ulei pe circuitul de iesire din pompa . Odata ce aveti ulei in aceea parte , strangeti iesirile din pompa , reconectati mufa electica pe electrovalva de carburant si porniti utilajul .

– dupa pornirea utilajului verificati nivelul de ulei hidraulic din bazin prin ochiul de vizitare – sa fie la nivel .

– tot acum verificati sa nu aveti scurgeri de ulei pe circuitul de la bazin la pompa si la iesirile din pompa – unde ati lucrat in tot acest proces.

– trebuie avut in vedere ca fiecare pompa hidraulica noua are o valoarea de lucru nominala, iar in multe cazuri trebuie verificat pe utilaj presiunile de incarcare si descarcare a liniei . Fiecare producator de utilaj are aceste procedee pentru  supapa MRV si ARV (specifice), asa ca va sfatuim sa cunoasteti acele valori inainte de a umbla la ele . O setare incorecta a presiunilor descrie mai sus , poate duce la o uzura prematura a pompei hidraulice si deteriorarea circuitului hydraulic.

– in cazul pompelor cu debit variabil, aveti supape de dozaj de debit si supapa de load sense (  supapa sensor presiune ulei negative ) pe pompa . Aceste supape sunt setate conform producatorului pompei , dar daca nu aveti debitul suficient conform producatorului utilajului si aveti constiintele necesare,  puteti sa folositi si setarile care se pot face pe supapele pompei  .

– este recomandat in cazul in care circuitul hidraulic a fost contaminat cu impuritati in urma defectului , ca la 50 de ore de functionare dupa ce schimbati piesa noua sa faceti inca o inlocuire de filtre hidraulice .

  • Inlocuirea unui cilindru hydraulic.

                                – in cazul inlocuiri unui cilindru hydraulic care a avut ca defect deteriorarea interioara a acestuia , si constatati ca aveti impuritati in uleiul hidraulic , va recomanda sa efectuati urmatoarele verificari / inlocuiri :

                                – curatati bazinul hidraulic , si inlocuiti filtre hidraulice si uleiul hidraulic

                                – desfaceti furtunele hidraulice si scoateti uleiul hidraulic ramas in ele

                                – este posibil ca unele supape ARV de pe distribuitor sa fie afectate de impuritatile de pe circuit , dar acest lucru nu il putem diagnostic decat in functionare , in cazul in care se constata in timpul functionarii asemenea probleme vor trebui curatate supapele in cauza.

                                – dupa inlocuirea cilindrului hidraulic sa aveti in vedere verificarea circuitulor hidraulice , a supapelor de comanda aferente acelui circuit . In cazul in care se constata anomalii de functionare , opriti utilajul si concentrati-va diagnosticarea / remedierea pe acele sectiuni .

                                – este recomandat in cazul in care circuitul hidraulic a fost contaminat cu impuritati in urma defectului , ca la 50 de ore de functionare dupa ce ati schimbat piesa noua sa faceti inca o inlocuire de filtrelor hidraulice .

  • Distribuitorul hidraulic central sau auxiliar – si in acest caz trebui urmati pasii si recomandarile de pasul – anterior “ Inlocuirea unui cilindru hidraulic “ , cu mentiunea ca la finalul operatiunii sa verificati setarile supapelor sa corespunda producatorului utilajului .

Va sfatuim ca toate operatiunile de mai sus sa fie facute de personal specializat , care a efectuat asemenea interventii pe sistemului hidraulic , are cunostiinte si informatii service a fiecarui producator de utilaj, dar si echipament hidraulic de service adecvat . Tineti minte ca : o diagnoza specializata si o reparatie efectuata de personal calificat , va poate scuti de cheltuieli nedorite , sau deteriorarea pieselor noi achizitionate . Sunati-ne si  in masura in care avem la dispozitie informatiile necesare va ajutam , si va punem in legatura cu specialisti in domeniul hi

draulic , care va vor ajuta in remedierea profesionista a problemelor semnalate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *